Valitse kieli

Lennä lämmöllä – Aeronaut!     Tilaa tästä

Kuumailmapallojen pituuslennon SE uusiksi

Lauantaina 23.03.2013 Markku Sipinen lensi kuumailmapallolla Ultramagic S-130 OH-IOO Rovaniemeltä Virtain Vaskivedelle. Matkaa näytti tulleen taitettua 494,22 km linnuntietä mitattuna. Aiemmin annettu alustava tieto perustui gps:n jälkeen. Se mutkittelee, joten on pidempi kuin em. linnuntie. Lentoaika oli 11h 11min. Lento tapahtui enimmäkseen yli 1,5 km korkeudessa, enimmillään lentopinta 90:n tuntumassa, joka tarkoittaa 2700 m:n korkeutta.

 

Seisomapaikalla Rovaniemeltä kotiinpäin - hieman yksityiskohtia

Tätä lentoa olen suunnitellut yli kaksi vuotta. Kriteerinä on ollut optimi sää ja optimikalusto oikealla hetkellä.

Lennon valmistelu meni melko hyvin ja täyttökin onnistui, vaikka tuuli alkoi jo nousta.

Reitti kulki Rovaniemeltä Kuivaniemen ohi Simojoelle. Sitten Hailuotoa sivuten kohti etelää. Siikajoki, Vihanti, Oulainen, Ullavan tekojärvi, Vimpeli, Alajärvi, Lehtimäki, Töysä ja moni muu kylä näkyivät reitin tietämillä pilvien välistä. Lento tapahtui täysin kirkkaassa säässä enimmäkseen yli 1,5 km korkeudessa, Oulun eteläpuolelle saakka.

Sitten alkoi etelässä ja lounaassa näkyä pilviä. Niitä alkoi tiivistyä ympärille aivan kuten jo edellispäivien ennusteet kertoivatkin. Lentorata alkoi muuttua hiljalleen oikealle rannikkoa pitkin. Niinpä pitikin miettiä hyväksynkö sen, että lento mahdollisesti päättyisi jonnekin Kokkolan paikkeille rannikolla, vai teenkö jotain muuta.
Vaihtoehtoina oli mennä pilvien alapuolelle. Siellä tuuli olisi heikompi. Toinen vaihtoehto oli nousta ylemmäs ja olettaa että tuuli vie enemmän vasemmalle.

Valitsin vaihtoehdon jotakin muuta, eli päätin nousta ylemmäs. Tuulikin oli suunnaltaan suotuisa joskin heikkeni vähän. Olen tyytyväinen ratkaisuuni. Korkealla on kylmää, mutta tällä kertaa tuolla lentokorkeudessa ei palellut kovinkaan, koska aurinko paistoi siellä täydeltä terältä. Olipa hyvä vaatetuskin varattu mukaan. Ja kelpo eväitähän retkellä tarvitaan.

Lensin enimmillään lentopinta 90:n tuntumassa, joka tarkoittaa 2700 m:n korkeutta. Suurin maanopeus oli Perämerellä Simojoen ja Hailuodon välillä, 35 kt eli n 65 km/t.

Lentoonlähdön hetki oli 07:44 Rovaniemellä Paavalniemen jäätiellä. Lasku tapahtui hämärän aikaan 18:55 vieraanvaraisella Vaskivedellä. Siten lentoaika oli 11h 11min. Kuljettu matka oli netin yli Coordinate Distance Calculatorilla laskettuna 494.22 km.

Laskupaikkana oli kylätie, jolle sain helposti kuoren kaadettua yksinkin. Ammattiavustajat Jaska ja Ville olivat n 10 minuutin kuluttua laskusta paikalla. Hämärän muuttuessa pimeydeksi kotimatka autolla saattoi alkaa.

Tällainen projekti vaatii aina usean ihmisen hyvän työn onnistuakseen. Niin nytkin. Kiitos kuuluu lähtöpaikan hyville avustajille, Arska ja Hanski. Logistiikan hoitivat sankarillisesti autolla ammattiavustajat Pasi ja Markku. Aku oli hengessä mukana sähköviestinnän avulla jo pitkään ennen lentoa, kun tutkittiin ajautumisennusteita yms. Lisäksi kiitän kaikkia muita tässä nimeltä mainitsemattomia henkilöitä ja erityisesti kotiväkeä, jota ilman tämä ei olisi onnistunut.

Viralliset ennätykset hyväksyy Suomen Ilmailuliitto. Lennot on tehtävä ja dokumentoitava sääntöjen mukaan. Vasta hyväksynnän jälkeen ennätys on virallinen.

Edit 13.10.2013:

Suomen Ilmailuliitto on hyväksynyt suorituksen viralliseksi Suomen ennätykseksi ja asiaan kuuluva mitali annettiin lentäjälle Inkalan kartanossa Hämeenlinnassa palloväen syyslöylyissä 12.10.2013.

Aiheesta muualla: Yle Yle in English Lapin Kansa Aamulehti KSML uutinen FlightForum KSML artikkeli 11.04.2013 Palokka-lehti www.ultramagic.com

Aeronaut facebookissa on myös kuvia ja juttua

MS